Food, Fuel and Fields. Progress in African Archaebotany

Herausgeber/in:
Editor:
Katharina Neumann, Ann Butler & Stefanie Kahlheber
Erscheinungsjahr:
Publication year:
2003
Reihe & Band:
Series & Number:
Africa Praehistorica 15
ISBN:
ISBN:
978-3-927688-20-7
DOI:
DOI:
10.18716/hbi/ap15
Preis:
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Über diese Publikation:

Der vorliegende Band enthält 19 Beiträge, die sich mit der Archäobotanik in Ägypten, Äthiopien, Libyen, Kenia, Marokko, Namibia, der Arabischen Halbinsel und den Kanarischen Inseln befassen. Die Themen umfassen Fallstudien zu Pflanzenresten aus archäologischen Fundstätten und Museumssammlungen, regionale archäobotanische Übersichten sowie ethnographische und vergleichende morphologische und systematische Untersuchungen an lebenden Pflanzen.

Auch wenn die Pflanzennutzung im Alten Ägypten vergleichsweise gut bekannt ist, liefern Untersuchungen subfossiler Pflanzenreste immer wieder neue Ergebnisse, die sich als komplementär - und manchmal auch widersprüchlich - zu ikonographischen und epigraphischen Zeugnissen erweisen. Die Beiträge in diesem Band geben Einblicke in die tägliche Ernährung der arbeitenden Bevölkerung, in die Landnutzung in Randgebieten des ägyptischen Reiches und in die sehr wichtige Rolle ausländischer Importhölzer bei der Herstellung von Alltags- und Ritualgegenständen.

Ein Großteil der Beiträge liefert Belege für groß angelegte Wanderungen von Nutzpflanzen und weitreichende Handelskontakte, die offenbar zu den wichtigsten Merkmalen der Entwicklung afrikanischer Gesellschaften und Agrarsysteme gehören. Die Bewegungen der nahöstlichen Nutzpflanzen von der Levante nach Ägypten, westwärts entlang der afrikanischen Mittelmeerküste nach Marokko und den Kanarischen Inseln sowie nach Ostafrika sind nur unvollständig bekannt.

Ein weiteres faszinierendes Thema, das während des Frankfurter Workshops erörtert wurde und in diesem Band mit sieben Beiträgen vertreten ist, sind die Kontakte zwischen Südostasien und Afrika. Die Beiträge beleuchten die entscheidende Zwischenrolle Ägyptens im Fernhandel mit Gewürzen und Luxusgütern von Asien in den Mittelmeerraum in römischer und mittelalterlicher Zeit; die Frage nach dem Ursprung des Sesams, der heute eine wichtige Kulturpflanze in Afrika ist und offenbar in Indien domestiziert und zu einem unbekannten Zeitpunkt nach Afrika gebracht wurde. Das „Große Paradoxon“, das Vorkommen afrikanischer Kulturpflanzen in Indien vor ihrem ersten Auftreten in Afrika, wird in den Beiträgen von Blench und Fuller ausführlich diskutiert. Obwohl einige Zweifel bestehen bleiben, insbesondere bei der Fingerhirse, bestätigt Fullers sorgfältige Untersuchung die Ansicht, dass afrikanische Domestiken wie Sorghum, Perlhirse, Kuhbohne und Hyazinthenbohne mindestens in der ersten Hälfte des zweiten Jahrtausends v. Chr. in Indien verfügbar waren - also mehrere hundert oder sogar mehr als tausend Jahre vor ihrem Erscheinen in Afrika.

About this publication:

The present volume includes 19 papers dealing with Archaeobotany in Egypt, Ethiopia, Libya, Kenya, Morocco, Namibia, the Arabian Peninsula and the Canary Islands. The topics comprise case studies on the plant remains from archaeological sites and museum collections, regional archaeobotanical overviews as well as ethnographic and comparative morphological and systematic investigations on living plants.

Even though plant use in Ancient Egypt is comparatively well known, studies of subfossil plant remains always furnish new results which prove to be complementary - and sometimes contradictory – with iconographic and epigraphic evidence. the papers in this volume give insights into the daily diet of working people, land-use in marginal areas of the Egyptian Empire, and on the very important role of foreign imported woods in the production of everyday and ritual objects.

A large number of the contributions furnish evidence for large-scale migrations of crops and long-distance trade contacts, seemingly one of the most prominent features in the development of African societies and agricultural systems. The movements of Near Eastern crops from the Levant to Egypt, westwards along the African Mediterranean coasts to Morocco and the Canary Islands, and to East Africa are only imperfectly known.

Another fascinating topic discussed during the Frankfurt Workshop, and represented by seven papers in this volume, is the contact between Southeast Asia and Africa. Papers highlight the crucial intermediate role of Egypt in the long-distance trade of spices and luxury items from Asia to the Mediterranean region in Roman and Medieval times; the question of the origin of sesame, today an important crop in Africa which seems to have been domesticated in India and brought to Africa at an unknown date. The "Great Paradox", the presence of African crops in India predating their first appearance in Africa, is extensively discussed in the papers by Blench and Fuller. Although some doubts remain, in particular for finger millet, Fuller's careful review corroborates the view that African domesticates such as sorghum, pearl millet, cowpea and hyacynth bean became available in India by at least the first half of the second millennium BC – thus several hundreds or even more than a thousand years before they appeared in Africa.

Inhalt:

Domestication History of African Crops

  • Dorothea Bedigian: Sesame in Africa: origin and dispersals.
  • Ann Butler: The Ethiopian pea: seeking the evidence for separate domestication.
  • Elisabeth Hildebrand: Comparison of domestic vs. forest-growing Ensete ventricosum (Welw.) Cheesman, Musaceae in Ethiopia: implications for detecting enset archaeologically, and modeling its domestication.
  • Katharina Neumann: The late emergence of agriculture in Sub-Saharan Africa: archaeobotanical evidence and ecological considerations

Archaeobotany of North Africa and the Canary Isles

  • Ahmed Gamal-El-Din Fahmy: Palaeoethnobotanical studies of Egyptian Predynastic cemeteries - new dimensions and contributions.
  • Patricia Crawford: Weeds as indicators of land-use strategies in ancient Egypt.
  • Barbara Zach-Obmann: 7500 years old imprints of Panicum turgidum in a Saharan potsherd.
  • Ruth Pelling: Medieval and early modern agriculture and crop dispersal in the Wadi el-Agial, Fezzan, Libya.
  • Jacob Morales: Islands, plants and ancient human societies - a review of archaeobotanical works on the prehistory of the Canary Isles.

Wood for Fuel and Crafts.

  • Barbara Eichhorn & Norbert Jürgens: The contribution of charcoal analysis to the Late Pleistocene and Holocene vegetation history of northwestern Namibia.
  • Lydia Zapata Peña, Leonor Peña-Chocarro, Juan José Ibáñez Estévez & Jesús Emilio González Urquijo: Ethnoarchaeology in the Moroccan Jebala (Western Rif) - wood and dung as fuel.
  • María Victoria Asensi Amorós: L'étude du bois et de son commerce en Egypte - lacunes des connaissances actuelles et perspectives pour l'analyse xylologique.
  • Nahed Mourad Waly: Wooden objects from Ptolomaic and Early Coptic Periods, Upper Egypt.

Out of Africa: Contacts with Asia 

  • René T.J. Cappers: Exotic imports of the Roman Empire - an exploratory study of potential vegetal products from Asia.
  • Marijke van der Veen: Trade and diet at Roman and medieval Quseir al-Qadim, Egypt. A preliminary report.
  • Dominique de Moulins, Carl Phillips & Nadia Durrani: The archaeobotanical record of Yemen and the question of Afro-Asian contacts.
  • Margareta Tengberg: Archaeobotany in the Oman peninsula and the role of Eastern Arabia in the spread of African crops.
  • Dorian Q. Fuller: African crops in prehistoric South Asia - a critical review.
  • Roger Blench: The movement of cultivated plants between Africa and India in prehistory.
Contents:

Domestication History of African Crops

  • Dorothea Bedigian: Sesame in Africa: origin and dispersals.
  • Ann Butler: The Ethiopian pea: seeking the evidence for separate domestication.
  • Elisabeth Hildebrand: Comparison of domestic vs. forest-growing Ensete ventricosum (Welw.) Cheesman, Musaceae in Ethiopia: implications for detecting enset archaeologically, and modeling its domestication.
  • Katharina Neumann: The late emergence of agriculture in Sub-Saharan Africa: archaeobotanical evidence and ecological considerations

Archaeobotany of North Africa and the Canary Isles

  • Ahmed Gamal-El-Din Fahmy: Palaeoethnobotanical studies of Egyptian Predynastic cemeteries - new dimensions and contributions.
  • Patricia Crawford: Weeds as indicators of land-use strategies in ancient Egypt.
  • Barbara Zach-Obmann: 7500 years old imprints of Panicum turgidum in a Saharan potsherd.
  • Ruth Pelling: Medieval and early modern agriculture and crop dispersal in the Wadi el-Agial, Fezzan, Libya.
  • Jacob Morales: Islands, plants and ancient human societies - a review of archaeobotanical works on the prehistory of the Canary Isles.

Wood for Fuel and Crafts.

  • Barbara Eichhorn & Norbert Jürgens: The contribution of charcoal analysis to the Late Pleistocene and Holocene vegetation history of northwestern Namibia.
  • Lydia Zapata Peña, Leonor Peña-Chocarro, Juan José Ibáñez Estévez & Jesús Emilio González Urquijo: Ethnoarchaeology in the Moroccan Jebala (Western Rif) - wood and dung as fuel.
  • María Victoria Asensi Amorós: L'étude du bois et de son commerce en Egypte - lacunes des connaissances actuelles et perspectives pour l'analyse xylologique.
  • Nahed Mourad Waly: Wooden objects from Ptolomaic and Early Coptic Periods, Upper Egypt.

Out of Africa: Contacts with Asia 

  • René T.J. Cappers: Exotic imports of the Roman Empire - an exploratory study of potential vegetal products from Asia.
  • Marijke van der Veen: Trade and diet at Roman and medieval Quseir al-Qadim, Egypt. A preliminary report.
  • Dominique de Moulins, Carl Phillips & Nadia Durrani: The archaeobotanical record of Yemen and the question of Afro-Asian contacts.
  • Margareta Tengberg: Archaeobotany in the Oman peninsula and the role of Eastern Arabia in the spread of African crops.
  • Dorian Q. Fuller: African crops in prehistoric South Asia - a critical review.
  • Roger Blench: The movement of cultivated plants between Africa and India in prehistory.

Bibliographische Informationen:

304 Seiten

105 Abbildungen

45 Tafeln

21 x 28 cm

Englischer Text

Bibliographic Information:

304 pages

105 illustrations

45 plates

21 x 28 cm

English text

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